Moduł zapłonowy

Komputer, wtrysk, żarówki i akumulatory

Moderator: Service Team CB13

Moduł zapłonowy

Postprzez bohun.p » 21 kwi 2019, o 08:28

Witam Wszystkich.
Po 10 latach bezawaryjnego użytkowania pojawiła się pierwsza awaria.
Zaniemógł moduł zapłonowy. Wysłałem do firmy która naprawia takie rzeczy,
lecz po rozebraniu okazało się że padł procesor który jest nienaprawialny i
niewymienialny. Jedyną opcją jest zakup nowego, ale musi to być w zestawie z kluczykiem,
bo w kluczyku jest chip który jest niezbędny do prawidłowego działania.
Więc proszę o pomoc w znalezieniu takiego modułu z kluczykiem.
Może ktoś ma na sprzedaż. Proszę o pomoc bo lato za oknem ;-)
Pacjent to CB1300. 2003r. Bez ABS

tel. 609619367
Załączniki
242C86F3-7F29-46BD-88EA-24500F58781D.jpeg
Oto pacjent
242C86F3-7F29-46BD-88EA-24500F58781D.jpeg (91.54 KiB) Przeglądane 1400 razy
Avatar użytkownika
bohun.p
Świeżutki Członek
 
Posty: 7
Dołączył(a): 21 kwi 2019, o 07:53

Re: Moduł zapłonowy

Postprzez pyton » 21 kwi 2019, o 15:57

Witaj.
Sądząc po końcówce numeru 621 masz cebulę z Francji o mocy ograniczonej do 106KM. Moduły o tym numerze szły TYLKO do "francuzek" w wersji N bez ABS-u w latach 2003, 2004 i 2005 , dodatkowo łączono to z króćcami ssącymi o mniejszym przekroju . Gdybyś trafił moduł od wersji otwartej , to i króćce należałoby wymienić na pełnoprzelotowe.
Gdybyś kupił moduł bez kluczyka , to na tej aukcji , wprawdzie już archiwalnej , ale jest kontakt do gościa , który kiedyś proponował pomoc w takiej sytuacji za pięć stówek.
https://archiwum.allegro.pl/oferta/hond ... 70181.html
Avatar użytkownika
pyton
Stary Członek
 
Posty: 1422
Dołączył(a): 8 sie 2013, o 16:30
Lokalizacja: Ożarów Maz.

Re: Moduł zapłonowy

Postprzez bohun.p » 22 kwi 2019, o 07:36

Dziękuję Ci bardzo. Po Świętach zadzwonię do chłopa, może pomoże, bo już tracę nadzieję.
Avatar użytkownika
bohun.p
Świeżutki Członek
 
Posty: 7
Dołączył(a): 21 kwi 2019, o 07:53

Re: Moduł zapłonowy

Postprzez bohun.p » 16 cze 2019, o 15:33

Otóż mój moduł jest zepsuty i jest nie do naprawienia.
Po wielu próbach dodzwoniłem się do chłopa do którego dostałem namiar od kolegi wyżej. Majster doradził mi, abym kupił nowy moduł bez znaczenia czy z ABS czy bez, a on go zaprogramuje i zgra z moim kluczykiem. Kupiłem używany moduł do wersji z ABS (300zł) lecz niestety kontakt z majstrem się urwał. Po ok miesiącu się poddałem i znalazłem innego fachowca, który zgrał moduł z moim kluczykiem (kolejne 300 zł), lecz niestety moto nie zagadało.

I tutaj wielka prośba do osoby która poświęciła by swój cenny czas i miała by chęć przetestować mój moduł w swoim moto.
Nie mam pojęcia czy kupiłem zepsuty moduł, czy majster mi nie skojarzył kluczyka z modułem, czy może jednak moduł musi być bez ABS-u ??? Skończyły mi się pomysły. :sciana

Oczywiście za taki zabieg skrzyneczka browarków się należy. :zdrowko
Wyślę swój moduł wraz z kluczykiem osobie która zechce mi pomóc.
Z góry bardzo dziękuję.

Piotr Bocheński
609 619 367
Avatar użytkownika
bohun.p
Świeżutki Członek
 
Posty: 7
Dołączył(a): 21 kwi 2019, o 07:53

Re: Moduł zapłonowy

Postprzez pyton » 17 cze 2019, o 21:36

Poczytaj tutaj:
viewtopic.php?f=14&t=602&start=15
Kapslu może mieć jeszcze sprawny moduł z transponderem od "francuzki" chociaż jego jest z 2005 r. Numer ma inny , czy podejdzie - trudno powiedzieć.
Avatar użytkownika
pyton
Stary Członek
 
Posty: 1422
Dołączył(a): 8 sie 2013, o 16:30
Lokalizacja: Ożarów Maz.

Re: Moduł zapłonowy

Postprzez Bartosz1300cb » 18 cze 2019, o 22:14

a z której części kraju jesteś kolego?
Avatar użytkownika
Bartosz1300cb
Świeżutki Członek
 
Posty: 40
Dołączył(a): 3 lis 2018, o 16:48

Re: Moduł zapłonowy

Postprzez Jacor1050 » 29 cze 2019, o 16:43

Bartosz1300cb napisał(a):a z której części kraju jesteś kolego?


Napisane jak BYK . OŻARÓW MAZOWIECKI :)
Posiadacz " szybkiego traktora " ...
Avatar użytkownika
Jacor1050
Stary Członek
 
Posty: 556
Dołączył(a): 1 mar 2010, o 19:51
Lokalizacja: Kalisz Pomorski

Re: Moduł zapłonowy

Postprzez bohun.p » 3 sie 2019, o 09:47

Jestem z okolic Wałbrzycha.
Avatar użytkownika
bohun.p
Świeżutki Członek
 
Posty: 7
Dołączył(a): 21 kwi 2019, o 07:53

Re: Moduł zapłonowy

Postprzez bohun.p » 3 sie 2019, o 10:05

Witam po dłuższej przerwie.
Niestety dalej jestem w dupie, ale wiem coś więcej. Dzięki uprzejmości „Kapsla” miałem możliwość przetestowania jego modułu z chipem w mojej cb. Moduł był z ABS po 2005 roku i niestety moja cebulka nie zagadała. Moduł który kupiłem wcześniej i majster mi zestroił ( u mnie nie działał) u Kapsla działa. Czyli potrzebuję modułu bez ABS i przed 2005r.
No i ponownie proszę o pomoc. Może ktoś ma, lub wie kto ma, albo wie gdzie może być moduł z przed 2005r
Sezon w połowie a ja w lesie.

Bocheński Piotr
609 619 367

PODZIĘKOWANIA DLA KAPSLA.
Avatar użytkownika
bohun.p
Świeżutki Członek
 
Posty: 7
Dołączył(a): 21 kwi 2019, o 07:53

Re: Moduł zapłonowy

Postprzez grzesiek » 3 sie 2019, o 21:47

Nie jestem pewien ale czy od cbr 1100 xx albo cbr 1000 nie podejdzie? mam wrażenie że da radę trzeba tylko dorwać kogoś może z lokalnych miejskich forów żeby sprawdził
Avatar użytkownika
grzesiek
Członek
 
Posty: 201
Dołączył(a): 29 sie 2014, o 23:00

Re: Moduł zapłonowy

Postprzez grzesiek » 3 sie 2019, o 21:59

Jeszcze jedno pytanie. Moduł, który testowałeś i nie zagadał u Ciebie miał ten sam chip w kluczyku? przekładaliście? Może zaprogramowanie kluczyka na Twoim motocyklu coś by pomogło? Ewentualne podmienienie wraz z modułem stacyjki?
Avatar użytkownika
grzesiek
Członek
 
Posty: 201
Dołączył(a): 29 sie 2014, o 23:00

Re: Moduł zapłonowy

Postprzez grzesiek » 3 sie 2019, o 22:43

Temat naświetliłem u nas na forum trójmiejskim. Zadzwoń pod ten numer 533 344 417 powiedz ze jestes od Grześka z trojmiasta i opowiedz o sytuacji. Pytanie czy tem moduł w ogóle byl rozbierany w celach diagnostycznych? Może Przemek pomoże ale prosił nie wczesniej niż jutro po południu
Avatar użytkownika
grzesiek
Członek
 
Posty: 201
Dołączył(a): 29 sie 2014, o 23:00

Re: Moduł zapłonowy

Postprzez bohun.p » 4 sie 2019, o 07:04

Pierwszy moduł który śmigał 10 lat był w rozebrany i stwierdzono upalony procesor i jest nienaprawialny.
Drugi kupiłem bez chipa, ale majster mi zestroił z moim i u Kapsla działa a u mnie nie ( moduł z ABS po 2005)
Trzeci zestaw to działający u Kapsla moduł z chipem. Oczywiście u mnie nie działa, ale to też wersja z ABS po 2005.
Wynika z tego, że potrzebuję moduł z przed 2005r albo bez ABS. A najlepiej jedno i drugie.
Ostatnio edytowano 4 sie 2019, o 08:44 przez bohun.p, łącznie edytowano 2 razy
Avatar użytkownika
bohun.p
Świeżutki Członek
 
Posty: 7
Dołączył(a): 21 kwi 2019, o 07:53

Re: Moduł zapłonowy

Postprzez bohun.p » 4 sie 2019, o 07:08

Nachodzi mnie jeszcze taka myśl:
Może ktoś kto ma cb z przed 2005 i bez ABS mógłby mi pożyczyć moduł z chipem w celu sprawdzenia.
Oczywiście odwdzięczę się skrzyneczką.

Ewentualnie podjadę ze swoją cebulką na przyczepie jeśli ktoś będzie tak miły, i zamieszkuje w rozsądnej odległości.
Avatar użytkownika
bohun.p
Świeżutki Członek
 
Posty: 7
Dołączył(a): 21 kwi 2019, o 07:53


Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron